Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Лебединська сільська рада» (код ЄДРПОУ: 26323568) був реорганізований і увійшов до складу Шполянської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-70 - Метастудія (Вінниця)
Vlada.ua - розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування

Інформаційний бюлетень №1

                      Інформаційний бюлетень Лебединської громади

№1, січень 2017 р.

 

Про створення об’єднаної територіальної громади

Процедура об’єднання громад

Згідно Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» процес ініціювання утворення об’єднаної громади має пройти такі кроки:

1. Ініціювання створення об’єднаної громади з визначенням центру об’єднання та громад, що об’єднуються ( здійснює сільський голова, 1/3 депутатів, територіальна громада)

2. Громадське обговорення (триває до 30 днів) та прийняття рішення на сесії сільської ради №1 про згоду на об’єднання та делегування представника до спільної робочої групи (рішення сесії)

3. Сільський голова надсилає пропозицію про об’єднання суміжній територіальній громаді

 4. Громадське обговорення пропозиції суміжною громадою (30 днів) та проведення сесії ради для згоди на об’єднання та делегування представника в робочу групу 5. Спільна робоча група розробляє документи про добровільне об’єднання (договір, план організаційних заходів)

 6. Громадське обговорення проектів рішень (до 60 днів) та прийняття рішення сесії сільської ради №2 про схвалення проекту таких документів

7. 5 днів - подання рішення до ОДА для висновку на відповідність Конституції на законам України

 8. 10 днів - отримання погодження від ОДА (розпорядження голови ОДА)

9. Рішення сесії сільської ради №3 про ухвалення добровільного об’єднання територіальних громад або проведення місцевого референдуму

10. Звернення сільського голови до Обласної ради про утворення об’єднаної територіальної громади (ОТГ)

Узаконення об’єднаної громади та оголошення виборів

1. Прийняття рішення Обласною радою про утворення ОТГ (30 днів в моменту отримання звернення)

2. Рішення ВРУ про створення громади. ОТГ вважається утвореною з дня набрання чинності акту Верховної Ради України про її утворення.

3. Одночасно з прийняттям акту про утворення ОТГ Верховною Радою України призначаються вибори місцевої ради ОТГ та сільського голови.

4. Новообрана сільська рада ОТГ підлягає державній реєстрації у порядку, встановленому законом. 5. ОТГ та її органи місцевого самоврядування є правонаступниками прав і обов’язків територіальних громад, що вирішили об’єднатися, та їх органів місцевого самоврядування.

Освітня, медична та інфраструктурна субвенції, які об’єднана громада отримуватиме напряму з Державного бюджету України

Бюджет ОТГ отримує прямий зв’язок з Державним бюджетом. Тобто кошти будуть напряму надходити в бюджет громади, яка також матиме власне казначейство.

Освітня субвенція Перераховується у бюджет ОТГ згідно формули, яка є однакова для усіх регіонів.

Субвенція надається для утримання: - загальноосвітніх шкіл (ЗОШ) - дошкільних відділення навчально-виховних комплексів (НВК), розподіляється на основі формули: 1) кількість учнів загальноосвітніх навчальних закладів у  сільській місцевості; 2) наповнюваність класів.

Медична субвенція:

ОТГ отримує медичну субвенцію на:

 первинну медико-санітарну, амбулаторно-поліклінічну та стаціонарну допомогу (лікарні широкого профілю, спеціалізовані медико-санітарні частини, пологові будинки, поліклініки і амбулаторії, загальні стоматологічні поліклініки, а також дільничні лікарні, медичні амбулаторії, фельдшерсько-акушерські та фельдшерські пункти, центри первинної медичної (медико-санітарної) допомоги;

розподіляється за такими параметрами: 1) кількість населення відповідної адміністративно-територіальної одиниці; 2) коригуючи коефіцієнти, що враховують відмінності у вартості надання медичної допомоги

Інфраструктурна субвенція

Під час створення ОТГ, ті нові центри громад, які не були районним чи обласним центром можуть мати обмежену інфраструктуру і потребувати коштів для створення такої інфраструктури. Для цього Уряд буде виділяти ОТГ інфраструктурну субвенцію.

Уряд надає субвенцію на формування відповідної інфраструктури згідно з планом соціально-економічного розвитку такої територіальної громади.

Податкова база ОТГ:

1.100% податку на майно

2.100% єдиного податку

3.100% податку на прибуток приватних підприємств та комунальних установ4.80% екологічного податку

5.60% податку на доходи  фізичних осіб

6.5% збору з роздрібного продажу підакцизних товарів

7.плата за надання адмінпослуг, державного мита

А ЩО Ж В ЛЕБЕДИНІ ?

Як всі ми пам’ятаємо, в березні 2016 р. в центрі  Лебедина відбулася «сходка» населення нашого села з питання створення Лебединської об’єднаної  територіальної громади. Сільський голова Рудас О.П. закликав лебединців активно  долучитися до створення об’єднаноїтериторіальної громади з адміністративним центром в с. Лебедин. Помітингували та й розійшлися. А що ж далі? Весна закінчилася, літо минуло, а  громада як не створювалася, так і не створюється! Крім балачок на «сходці» сільський голова, який мав би бути ініціатором цього процесу, палець об палець не вдарив, щоб громада створювалася. І коли у вересні група депутатів сільської ради почала турбувати Рудаса О.П. питаннями про те, чому ж немає ніяких кроків по створенню ОТГ, голова відповів, що він порозсилав листи у сусідні села Журавку і Кримки, а вони відповіли, що не хочуть до нас приєднуватися. Депутати вирішили поцікавитися у сусідів, чому ж вони нам відмовили в об’єднанні. Сільський голова с. Кримки Запорожець М.М. дуже здивувався нашому запитанню: «Та я ж до вас у Лебедин разів три приїжджав, щоб повідомити, що кримчани погоджуються на об’єднання, але ваш голова то кудись тікав, то казав, що йому це об’єднання не потрібне». А у вересні Шпола запропонувала Кримкам приєднатися  до Шполянської громади і вони погодились, а Лебедин спіймав облизня. Журавський голова дав нам подібну відповідь: «А чи хочете ви об’єднуватися, адже ми одразу погодились та вашого голову наша відповідь не зацікавила».

Цікаво, правда? То хто ж не хоче створювати Лебединську об’єднану громаду? Цілком очевидно!  Тоді  депутати сільської ради вирішили ініціювати громадські обговорення на своїх округах. А тут саме Шпола й нам запрошення надіслала про приєднання до Шполянської об’єднаної громади. За ініціативою депутатів Рудас О.П. «надав депутатам доручення» провести опитування лебединців щодо приєднання до Шполи. Не всі депутати були однаково активні в цьому питанні. Ви самі знаєте хто цікавився вашою думкою, чи ваш депутат, чи просто активна небайдужа людина. Та ми провели громадські обговорення в селі, пройшли всі вулиці і про результати своєї роботи доповіли на загальносільських зборах 19 листопада 2016 року у сільському будинку культури біля заводу.

На цих зборах лебединців було багато, хоча хотілось би,щоб було ще більше,прибули уповноважені  від усіх вулиць. Зі звітів депутатів було зрозуміло, що майже всі лебединці, за рідкісним виключенням, проголосували проти приєднання до Шполи (відео цих зборів ви можете побачити на сайті Лебединської сільської ради: lebedyn.rada.org.ua). Також на цих зборах ще раз було прийняте рішення про створення Лебединської об’єднаної територіальної громади та сформовано ініціативну групу по її створенню, до складу якої ввійшли: Садовський О.І., Сидоренко Р.О., Осаула С.О., Литвин Л.М.,  Шевчик О.В., Бондаренко О.Г., Осаула Л.І., Петровський Р.М., Куниця В.В., Карасюк М.Ф., Кречун Ф.М.

Якщо звернути увагу на позицію сільського голови, то на загальносільських зборах він клявся лебединцям, що він за створення громади. Та насправді, вже на другий  день Олексій Петрович забув про свої обіцянки. Ініціативна група почала нагадувати голові, що треба надіслати суміжним громадам листи з пропозицією об'єднатися, адже треба діяти за Законом України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (прочитайте вище на першій сторінці про необхідні обов’язкові кроки по створенню ОТГ).

Щоб розуміти, що таке ОТГ, як правильно вона діє і створюється, члени ініціативної групи з’їздили в Білозір’я, де вже другий рік діє ОТГ, провели зустріч з працівниками Центру розвитку місцевого самоврядування у Черкаській області, які реєструють документи громад, що об’єднуються і саме вони пояснили, що треба пройти всі кроки по створенню ОТГ і правильно оформити документи, бо вони будуть ретельно перевірятися, а неправильно оформлені повертатимуть.

Однак цими питаннями Рудас О.П. зовсім не переймався. Листи до сусідніх громад готував довго і зміст їх був неправильний. Довелося ініціативній групі підганяти голову і переробляти документи згідно вимог.  А це йому дуже не подобається, бо створювати об’єднану громаду він не хоче. А ще краще йому – боротися з членами ініціативної групи, бо головна мета Рудаса О.П. протриматися ще рік на посаді сільського голови. Він же чудово розуміє, що посада голови об’єднаної громади йому не світить, тому і сама громада йому не потрібна. А ті, хто хоче об’єднаної громади в Лебедині – його вороги.

Воно й непогано на посаді сільського голови, але в цьому скликанні попалися «неслухняні» депутати. Доскіпуються  до кожної суми грошей, яка голосується на сесії, вимагають кошторисів на виконання робіт, допитуються, чому на ремонт дороги голова вибирає організацію, в якої 1 м2 ямкового ремонту коштує 350 грн., а автодор міг би виконати за 200 грн.? Чому на заміну вікон у сільському клубі витрачено 140 тисяч гривень, коли цю саму роботу могли виконати будівельні організації з Черкас чи Києва за 72-80 тисяч грн.? Чому у сільському будинку культури, на ремонт якого з сільського бюджету пішло близько 2 мільйонів грн., так і не було зроблено опалення, щойно відштукатурені стіни поцвіли і вже осипаються, а зі стелі скоро повипадає від сирості  гіпсова плитка? А тепер керівник будинку культури просить облаштувати якесь опалення, бо глядачі не можуть втриматися від холоду під час концертів, а учасники художньої самодіяльності в тому холоді позастуджувались. Чому кошти, виділені на сесії сільської ради на ремонт електропроводки у лікарні в сумі 49 тисяч грн. були витрачені на поточний ремонт двох палат (далеко не на ту суму), і протокол сесії був сфальшований: секретар в рішенні з цього питання записала виділення 49 тисяч грн. «на поточний ремонт лікарні», а не «на ремонт електропроводки», так як за це голосували депутати? Як ви думаєте, такі питання подобаються сільському голові???А їх ще багато…

Ініціативна група по створенню Лебединської ОТГ

« повернутися до списку новин


Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Rda.org.ua, Rayrada.org.ua, School.org.ua, Osv.org.ua